Δολώματα

Δολώματα
Μαμούνι / Καραβιδάκι:
Είναι το ποίο μαλακό και ευαίσθητο Δόλομα , παράγεται αποκλειστικά την Θεσσαλονίκη.
ο τρόπος που δολώνετε είναι ίδιος με την γαρίδα.
Απευθύνεται κυρίως σε ψάρια του βυθού, όπως σπάρους, τσιπούρες λυθρίνια, μουρμούρες, ζαργούς, και πολλά άλλα. , το χρησιμοποιούμε σε όλους τους τρόπους ψαρέματος.
Μάνες:
Είναι ένα από τα ποιό γνωστά δολώματα, φωσφορίζει κατά την διάρκεια της νύχτας.
Η συντήρηση και οι τρόποι δολώματος και ψαρέματος είναι απλοί , την προτιμούν για το πεταχτάρι, για την καθετί και το παραγάδι.
Προσελκύει όλων των ειδών ψαριών.
Τριχομάνα:
Παράγετε στην Ελλάδα αλλά και στην Κίνα.
Είναι πάρα πολύ ευαίσθητο δόλωμα και χρειάζεται προσοχή, διατηρείτε σε θερμοκρασία 8 εώς 12 βαθμούς, χρησιμοποιείτε για μουρμούρες , τσιπούρες κ.α. ψαρεύεται κυρίως σε πεταχτάρι κυρίως αλλά και σε καθετί.
Φαραώ:
Το μήκος του μπορεί να φτάσει και τα 2 μέτρα.
Είναι το δόλωμα που έχει το περισσότερο αίμα και μπασμόνι στην περιοχή, επίσης όταν το δολώσουμε στο αγκίστρι μας κάνει σπασμωδικές κινήσεις.
Η ικανότητα να φωσφορίζει και το σκληρό του κρέας είναι τα πλεονεκτήματα του, χρησιμοποιείτε κυρίως σε πεταχτάρι αλλά και καθετί.
Μονοδόλι:
Το μέγεθος του είναι από 4 εως 8 cm , η συντήρηση του δεν αλλάζει πολύ από τις μάνες, διαφέρει ώμος ο τρόπος που το δολώνουμε γιατί χρειαζόμαστε ειδική βελόνα για να μπει ολόκληρο χωρίς να τρυπισι, το πλεονέκτημα του είναι ότι κάνει ελκυστικές κινήσεις στο βυθό καθώς είναι πάνω στο αγκίστρι και επίσης φωσφορίζει.
Μαύρο:
Είναι σκουλήκι που βγαίνει μόνο στην άμμο τις Θεσσαλονίκης όπως και τα περισσότερα ελληνικά δολώματα.
Προστατεύεται από το κέλυφος του, το όνομα του το πήρε απο το χρώμα του.
Οι ελκυστικές κινήσεις του αλλά και το φώσφορο του προσελκύει τα ψάρια όπως μουρμούρες κ.α.
Σαμάρι:
Το σαμάρι είναι σε διαφορετικό σχήμα από την σωλήνα με πολύ σκληρότερο κρέας εκτός από πεταχτάρι και καθετί το χρησιμοποιούμε και σε παραγάδι , το προτιμούν τσιπούρες, σκαθάρια, φαγκριά, κ.α.

Σωλήνας:
Είναι δόλωμα που ζει στους αμμουδερούς βυθούς , στην αγορά το βρίσκουμε σε ζωντανή η και σε κατεψυγμένη μορφή, αφού ανοίξουμε με μαχαίρι το όστρακο της, περνούμε το μαλακό κρεάς κόβοντας σε τεμάχια ανάλογα με το αγκίστρι μας, με την σωλήνα δολώνουμε καθετί η πεταχτάρι ψαρεύουμε κυρίως σπάρους, μουρμούρες Κ.Α.

Κόκκινο Θεσσαλονίκης:
Παράγετε αποκλείστηκα στην Θεσσαλονίκη είναι μαλακό και ευαίσθητο.
Χρησιμοποιείτε για πολλά ήδη ψαριών κυρίως μουρμούρες, σπάρους κ.α. διατηρείτε σε θερμοκρασία 6 εώς 8 βαθμούς μέσα σε ειδική χάρτινη συσκευασία που περιέχει χαρτοπολτό.

Τριχία:
Είναι σκουλήκι άμμου και παράγετε πολύ προσεκτικά και δύσκολα γιατί είναι πολύ ευαίσθητο.
Όταν το δολώνουμε χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα στεγνό πανάκι για να μπορούμε να το πιάσουμε για να το δολώσουμε και να μην γλιστρήσει , επίσης η θερμοκρασία που ζει είναι 15 με 18 βαθμούς, προσελκύει ψάρια όπως μουρμούρες κ.α.

Άγριες Μάνες:
Το μέγεθός του είναι από 7 εως 15 cm , συνήθως είναι κόμπους κόμπους .
Το διατηρούμε μέσα σε λίγο θαλασσινό νερό η σε βρεγμένο μαλακό χαρτί εως ότου φτάσουμε στον προορισμό μας, πριν δολώσουμε το κόβουμε με ψαλιδάκι
κομματάκια ώστε να ανταποκρίνεται στο μέγεθος του αγκιστριού μας.

Πετροσολίνα:
Την βρίσκουμε στην αγορά συνήθως σε κατεψυγμένη μορφή είναι πολύ δύσκολη στην παραγωγή της και γι΄ αυτό υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη , είναι ένα από τα πιο σκληρά δολώματα που υπάρχουν και προσελκύει πολλά είδη ψαριών.
Κατεψυγμένα γαυρος, σαρδέλα, γαρίδα, γαμπαρι, καλαμάρι, θραψαλο
Πορφύρα:
Σπάζοντας το όστρακο της ξεχωρίζουμε το καθαρό και σφιχτό του κρέας από το υπόλοιπο σώμα, το οποίο αποτελεί το δόλωμα, δολώνουμε με πορφύρα κυρίως τα πεταχτάρια, αλλά την χρησιμοποιούμε και σε παραγάδια, την κυνηγάνε οι τσιπούρες , μουρμούρες κ.α.
Ακροβάτης:
Πωλείται στα περισσότερα καταστήματα με είδη αλιείας, μέσα σε ειδική συσκευασία από χαρτόνι, διατηρείτε ζωντανό για 15 μέρες περίπου σε συντήρηση ψυγείου από 6 εως 8 βαθμούς, είναι ευκολόχρηστο δόλωμα για ερασιτέχνες ψαράδες της ακτής και προκαλεί σχεδόν όλα τα ψάρια.
Αμερικάνος
Έχει πάρα πολύ αίμα και φώσφορο που το κάνει ακαταμάχητο, το χρησιμοποιούμε για ημερήσιο η βραδινό ψάρεμα, είναι ακριβό δόλωμα και το προτιμούν όλα τα ψάρια , για την συντήρηση του χρειαζόμαστε θαλασσινό νερό και η θερμοκρασία του είναι 8 εως 10 βαθμούς.
Ιωδίου
Είναι εξαιρετική επιλογή για ημερήσιο αλλά και νυχτερινό ψάρεμα .
Ένα πολύ αποτελεσματικό δόλωμα, όταν το κόβουμε για να το δολώσουμε τα υγρά που εκκρίνει είναι σκέτο ιώδιο.
Χρησιμοποιείται για ψάρεμα σε όλες τις εποχές του χρόνου, η θερμοκρασία του είναι 8 με 14 βαθμούς., συνήθως ψαρεύεται από καλαμάδες.

Κορδέλα
Είναι το μόνο δόλωμα διατηρείται εκτός ψυγείου για 20 μέρες περίπου, το μέγεθος του μπορεί να φτάσει τα 30 cm περίπου, το προτιμούν για πεταχτάρι κυρίως, είναι δόλωμα που έχει πολύ έντονη οσμή και αίμα.

Σαρδέλα
Απλό και αποτελεσματικό δόλωμα, δολώνεται φρέσκια η κατεψυγμένη , την χρησιμοποιούμε κυρίως στο πολυάγκιστρο αλλά και σε όλους τους τρόπους ψαρέματος , με την σαρδέλα ψαρεύουμε κυρίως τσιπούρες , λαβράκια αλλά και όλα σχεδόν τα ψάρια.
 
πηγή:  http://www.gounaris.gr/bait.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου