Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Συρτή

Η Συρτή είναι ειδικό εργαλείο και μέθοδος ψαρέματος που γίνεται "εν κινήσει" από μικρό μηχανοκίνητο σκάφος, λέμβο, με ταχύτητα περίπου 3-4 κόμβους. Αυτό το αλιευτικό εργαλείο και μέθοδος αλιείας περιλαμβάνεται στην ερασιτεχνική αλιεία. Συνεπώς πρώτιστα θα πρέπει τόσο αυτός που επιχειρεί, όσο και το σκάφος από το οποίο επιχειρείται αυτό το είδος ψαρέματος, να είναι εφοδιασμένοι με ερασιτεχνική άδεια αλιείας, ατομική και σκάφους αντίστοιχα.
Απαραίτητες όμως προϋποθέσεις είναι αφενός μεν η καλή γνώση των ψαρότοπων, περιοχών μεγάλης διέλευσης ψαριών, αφετέρου η γνώση του λεγόμενου «παλμού» δηλαδή των κινήσεων που επιχειρούνται στο εργαλείο από έναν καλό τεχνίτη του είδους αυτού. Γεγονός είναι ότι ψάρια υπάρχουν σε όλα τα βάθη από την επιφάνεια μέχρι το βυθό. Κατά συνέπεια το εργαλείο αυτό χρησιμοποιείται για ψάρεμα στον αφρό ή στο μισό βάθος ή λίγο πιο πάνω από τον βυθό. Έτσι η συρτή διακρίνεται σε δύο κύριες κατηγορίες: συρτή αφρού και συρτή βυθού.
Η φιλοσοφία της αλιευτικής αυτής μεθόδου βασίζεται ουσιαστικά στη παραπλάνηση των ψαριών και στη πρόκληση του κυνηγετικού ενστίκτου τους βλέποντας να διέρχεται πλησίον τους το δόλωμα το οποίο και θα προσπαθήσουν να το αρπάξουν, με συνέπεια ν΄ αγκιστρωθούν σ΄ αυτό. Έτσι στη συρτή βυθού δεν είναι καθόλου σπάνια η αλιεία συναγρίδας, στείρας και ροφού που θεωρούνται εξαιρετικά αρπακτικά ψάρια.


Εργαλείο - αρματωσιά

Η μέθοδος της συρτής επιχειρείται από την πρύμνη του σκάφους, με δύο τρόπους: είτε κρατώντας με το χέρι την πετονιά η οποία σύρεται, (συρτή αφρού), είτε με "αλιευτικό καλάμι συρτής" που είναι στερεωμένο στη πρύμνη του σκάφους, ιδιαίτερα διαδεδομένος τρόπος στο εξωτερικό, (συρτή βυθού). Η λεγόμενη "βασική αρματωσιά" της συρτής είναι με διπλά αγκίστρια.
Σημειώνεται ότι το αλιευτικό εργαλείο της συρτής προς διάκριση της ομώνυμης μεθόδου λέγεται και συρταρέλι ή και συρταρόλι.
Παλαιότερα στο συρταρέλι προσαρμόζονταν βαρίδια με τα οποία επιχειρούνταν η αλιεία σε ανάλογο βάθος ως ενιαίο εργαλείο. Σήμερα το εργαλείο αυτό αποτελείται από δύο βασικά μέρη. Το κάθετο τμήμα με το οποίο προσδιορίζεται το βάθος αλιείας και το οριζόντιο τμήμα καλούμενο αρματωσιά στην άκρη της οποίας φέρεται το παράμαλλο του διπλάγκιστρου.
Το πρώτο, κάθετο τμήμα, αποτελείται από πετονιά, διαμέτρου (συνηθέστερα) 0,70 και μήκους αναλόγου του βάθους, στην άκρη του οποίου φέρεται μαζί με το βαρίδι ανοξείδωτος δακτύλιος. Στο δακτύλιο αυτό συνδέεται αφενός μεν το νήμα του καλαμιού, αφετέρου το οριζόντιο τμήμα δηλαδή η αρματωσιά που την αποτελεί νάιλον μήκους περίπου 25 - 30 μέτρα, διαμέτρου επίσης 0,70 η οποία καταλήγει σε "στριφτάρι". Στο στριφτάρι αυτό συνδέεται με κόμπο το παράμαλλο που αποτελείται από νήμα, συνήθως από ανθρακικό φθόριο, μήκους 30-40 εκατοστών και διαμέτρου 0,70, στο οποίο συνδέονται τα δύο αγκίστρια "κατά σειρά" έτσι ώστε το δεύτερο ν΄ αποτελεί και την απόληξη του εργαλείου. Σημειώνεται ότι το τελευταίο αυτό τμήμα θα πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικό διότι αυτό θα υποστεί και τα περισσότερα δαγκώματα του ψαριού στη προσπάθειά του ν΄ απελευθερωθεί, συνεπώς θα πρέπει ν΄ αποφεύγεται η κοινή μεσηνέζα.


πηγή :  www.el.wikipedia.org

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Τρίτη 14-08-2012

Μια ακόμα ψαριά μέσα στον Αύγουστο λοιπόν για τους megapsarades ! Το ψαρεματάκι μας ξεκίνησε περίπου στις 5 το πρωί για ακόμα μια φορά στον αγαπημένο μας Θερμαικό ! Μιχάλης, Σάκης και Νικήτας ξεκίνησαν με μεγάλη αισιοδοξία για αυτό το πρωινό που τόσο περιμένανε. Η μέρα όμως ξεκίνησε κάπως έτσι
και μετά από μάχη περίπου μίας ώρας και αφού ο αγώνας ήρθε ισόπαλος και το αποτέλεσμα αυτό
ηρεμήσαμε, ήπιαμε μια φράπα και ξεκινήσαμε τις προσπάθειες.
Παρακάτω σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες από το σημερινό ψάρεμα :

Ο Σάκης στο τιμόνι και ο Μιχάλης επί της εργασίας

...η συνέχεια
...και ο Νικήτας στην πλώρη

Μετά το τέλος τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Μια πολύ κακή συγκομιδή, αν αναλογιστεί κανείς τον καλό καιρό, την καλή ψυχολογία, τα διάφορα δολώματα(σκουλήκι,γάπαρη) και τεχνικές που προσπαθήσαμε (καθετή,συρτή, τσαπαρή κτλ) και τέλος το γεγονός ότι πήγαμε πρωί ! Όρίστε και τα αποτελέσματα





Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Τρίτη 07-08-2012

Ένα όμορφο ψάρεμα από Σάκη και Νικήτα την Τρίτη 07/08/2012. Ξεκινήσαμε και μπήκαμε 6 το απόγευμα στο Θερμαικό και μετά από 5 ωρίτσες ηδού το αποτέλεσμα :


Μικρή ψαριά αλλά ποιοτική. Αν προσθέσεις και την ψυχανάλυση η φάση ήταν μοναδική !

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Καθετή

Ο Μάιος και οι «απαγορεύσεις» του πέρασαν, ενώ η «αθάνατη καθετή» συνεχίζει να αποτελεί τη Νο 1 αλιευτική προτίμηση των ερασιτεχνών ψαράδων. Οι ημέρες είναι υπέροχες και προσφέρονται για ψάρεμα σε βαθιά σχετικά σημάδια, για ό,τι εποχικό ψάρι προκύψει.

H καθετή, ως γνωστό, γίνεται από το σκάφος με το χέρι ή με καλάμι. Οταν το σημάδι είναι στα βαθιά, υπάρχουν τρόποι για να κάνουμε το ψάρεμά μας πιο ξεκούραστο. Στα 90-100 μέτρα, για παράδειγμα, δεν είναι ανάγκη να ψαρέψουμε οπωσδήποτε με το χέρι, μπορούμε 
να χρησιμοποιήσουμε καλάμια με μηχανισμούς για να γίνει η δουλειά μας ευκολότερη.

Αθάνατη καθετή

Γενικά θα πρέπει να εξοικειωθούμε λίγο με το τσίμπημα του ψαριού. Είναι διαφορετική η αίσθηση της πετονιάς στο χέρι μας από αυτήν του καλαμιού και ειδικά όταν ψαρεύουμε στα προαναφερόμενα βάθη.
Στην καθετή με το χέρι όσο το βάθος είναι μεγαλύτερο αυξάνουμε τη διάμετρο της μάνας της πετονιάς, ώστε να νιώθουμε το τσίμπημα καλύτερα. Στο καλάμι η αίσθηση είναι διαφορετική, διότι συνήθως χρησιμοποιούμε νήμα, που είναι και το προτεινόμενο.

Τα καλάμια στην καθετή

Για ψάρεμα με καθετή προτείνουμε ένα καλάμι μέχρι δύο μέτρα με σχετικά άκαμπτο τελευταίο στέλεχος για να γίνονται αμέσως αντιληπτά τα τσιμπήματα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα καλάμι προδιαγραφών μεταξύ 12-30 λιμπρών με οδηγούς είτε full roller (ροδέλες) ή συνδυασμό rings (δακτύλιοι) με τον τελευταίο οδηγό τύπου roller ή όλους τους οδηγούς τύπου rings. Αν ψαρέψουμε βαθύτερα (όπου εκεί μάλλον χρειαζόμαστε μηχανάκι) ο εξοπλισμός μας πρέπει να είναι βαρύτερος, δηλαδή μεταξύ 30-50 λιμπρών, ενώ οι οδηγοί θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση full roller για ελαχιστοποίηση των τριβών της πετονιάς κατά το ανέβασμα, με μήκος καλαμιού που θα κυμαίνεται μεταξύ 1.60 έως 1.85 μέτρα. Αν δεν έχουμε ήδη κάποιο τέτοιο καλάμι, θα πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά του να έχει μεταλλική βάση και μεταλλικές δέστρες μηχανισμού. Οι πλαστικές βάσεις ή οι πλαστικές και ελαφριές δέστρες καταλήγουν πάντα στο να ραγίζουν ή να σπάνε μετά από μερικές φορές σκληρής χρήσης.

Αθάνατη καθετή
Ο μηχανισμός στην καθετή

Κατά την επιλογή του μηχανισμού σημαντικό στοιχείο αποτελεί η «σχέση εμπλοκής των γραναζιών». Η σχέση 4/1 υποδηλώνει τους ρυθμούς περιστροφής του τυμπάνου του μηχανισμού για κάθε μία περιστροφή του λεβιέ. Ετσι ένας μηχανισμός με σχέση εμπλοκής των γραναζιών 4/1 υποδηλώνει ότι για κάθε μία πλήρη στροφή του λεβιέ, το καρούλι της πετονιάς περιστρέφεται 4 φορές.
Οσο υψηλότερος επομένως είναι ο λόγος περιστροφής τόσο γρηγορότερα μαζεύουμε την πετονιά και τόσο μεγαλύτερη δύναμη πρέπει να εξασκήσουμε στον λεβιέ για να ανεβάσουμε τα ψάρια από τον βυθό. Στην προκειμένη περίπτωση προτείνουμε έναν μηχανισμό 6/1.
Τα σύνεργα

Αθάνατη καθετή
Πριν ξεκινήσετε για ψάρεμα, επισκεφτείτε ένα κατάστημα ειδών αλιείας. Εκεί μπορείτε να αγοράσετε καθετές έτοιμες, δεμένες και αρματωσιές ανταλλακτικές σε σακουλάκια ή φακελάκια για αντικατάσταση σε περίπτωση μπερδέματος ή απώλειας αγκίστρου.
Προτιμήστε πετονιές σαράντα πέντε έως εξήντα χιλιοστών διάμετρο μάνας.
Στην αρματωσιά να μην είναι δεμένα αγκίστρια μεγαλύτερα από νούμερο έξι ή επτά και μην ξεχάσετε επίσης τα βαρίδια που θα πρέπει να είναι από 200 έως 350 γραμμάρια.
Προμηθευθείτε ακόμη έναν σουγιά ή μαχαίρι κοφτερό κι ένα μυτοτσίμπιδο για να βγάζετε το αγκίστρι από το στόμα των ψαριών με μεγαλύτερη ευκολία.

Αθάνατη καθετή
Γαρίδα for ever...

Το ευκολότερο από πλευράς ανεύρεσης χρήσης και συντήρησης δόλωμα είναι η γαρίδα. Γαρίδες θα βρείτε στο ιχθυοπωλείο της περιοχής σας ή στους καταψύκτες οποιουδήποτε σούπερ μάρκετ και θα τις διατηρήσετε στο ψυγείο. Είτε καθαρισμένες είτε ακαθάριστες, θα τις πάρετε μαζί σας κατεψυγμένες για να αποψυχθούν σιγά σιγά μέχρι ν' αρχίσετε το ψάρεμα. Μην μπείτε στη διαδικασία να τις αλατίσετε. Η γαρίδα, αν και μαλακό δόλωμα στη φυσική της κατάσταση, δουλεύει θαυμάσια. Εμείς τις περισσότερες φορές τη δολώνουμε με το κέλυφος.
Προχωρώντας στη διαδικασία θα πάρετε μία, θα της αφαιρέσετε το κεφάλι, θα την ξεφλουδίσετε, θα την κόψετε κομμάτια μεγέθους περίπου όσο ένα μεγάλο φασόλι και θα δολώσετε το κομμάτι τρυπώντας από τη μια πλευρά και σπρώχνοντας τόσο ώστε να βγει το αρπάδι από την άλλη μεριά. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα αγκίστρια της αρματωσιάς μας.
Αν, πάντως, σας περισσέψει δόλωμα, ρίξτε λίγο χοντρό αλάτι και βάλτε το στην κατάψυξη. Θα διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση μέχρι το επόμενο ψάρεμα.
Μπορείτε ακόμη να προβείτε στην αγορά δολώματος από κατάστημα ειδών αλιείας, όπως καραβιδάκια, ώστε να δολώσουμε το τελευταίο αγκίστρι της αρματωσιάς αυτό που είναι πριν το βαρίδι γιατί εκεί συνήθως τσιμπάει το μεγάλο ψάρι.
Πιάνουμε το καραβιδάκι από τη μέση, γυρίζουμε από την κάτω πλευρά του και αρχίζουμε να περνάμε το αγκίστρι μας από την ουρά προς το στήθος. Μόλις φτάσουμε εκεί, τρυπάμε και βγάζουμε το αγκίστρι έξω ώστε να φαίνεται το αρπάδι. Η λύση της τσαπαροκαθετής, τέλος, είναι από τις καλύτερες, αποδοτικότερες και γρηγορότερες λύσεις.
Αγοράζουμε αρματωσιά ψιλού τσαπαρί και τη χρησιμοποιούμε πάντα δολωμένη.

Νίκος Λυμπερόπουλος


πηγή: www.ethnos.gr

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Το στέκι των ψαράδων

Ξεκινήσαμε λοιπόν το δικό μας blog για να έχουμε ένα στέκι να τα λέμε, όταν φυσικά δεν είμαστε μαζί πάνω στη βάρκα. Ένα blog στο οποίο θα παραθέτουμε ωραία άρθρα γύρω από το ψάρεμα αλλά και φωτογραφίες από τα δικά μας ψαρέματα. Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα όμορφο χώρο με χρήσιμα εργαλεία για κάθε ψαρά. Άρθρα που θα φιλτράρουμε από το ίντερνετ αλλά και που θα γράφουμε κι εμείς από τις δικιές μας εμπειρίες.