Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Καθετή

Ο Μάιος και οι «απαγορεύσεις» του πέρασαν, ενώ η «αθάνατη καθετή» συνεχίζει να αποτελεί τη Νο 1 αλιευτική προτίμηση των ερασιτεχνών ψαράδων. Οι ημέρες είναι υπέροχες και προσφέρονται για ψάρεμα σε βαθιά σχετικά σημάδια, για ό,τι εποχικό ψάρι προκύψει.

H καθετή, ως γνωστό, γίνεται από το σκάφος με το χέρι ή με καλάμι. Οταν το σημάδι είναι στα βαθιά, υπάρχουν τρόποι για να κάνουμε το ψάρεμά μας πιο ξεκούραστο. Στα 90-100 μέτρα, για παράδειγμα, δεν είναι ανάγκη να ψαρέψουμε οπωσδήποτε με το χέρι, μπορούμε 
να χρησιμοποιήσουμε καλάμια με μηχανισμούς για να γίνει η δουλειά μας ευκολότερη.

Αθάνατη καθετή

Γενικά θα πρέπει να εξοικειωθούμε λίγο με το τσίμπημα του ψαριού. Είναι διαφορετική η αίσθηση της πετονιάς στο χέρι μας από αυτήν του καλαμιού και ειδικά όταν ψαρεύουμε στα προαναφερόμενα βάθη.
Στην καθετή με το χέρι όσο το βάθος είναι μεγαλύτερο αυξάνουμε τη διάμετρο της μάνας της πετονιάς, ώστε να νιώθουμε το τσίμπημα καλύτερα. Στο καλάμι η αίσθηση είναι διαφορετική, διότι συνήθως χρησιμοποιούμε νήμα, που είναι και το προτεινόμενο.

Τα καλάμια στην καθετή

Για ψάρεμα με καθετή προτείνουμε ένα καλάμι μέχρι δύο μέτρα με σχετικά άκαμπτο τελευταίο στέλεχος για να γίνονται αμέσως αντιληπτά τα τσιμπήματα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα καλάμι προδιαγραφών μεταξύ 12-30 λιμπρών με οδηγούς είτε full roller (ροδέλες) ή συνδυασμό rings (δακτύλιοι) με τον τελευταίο οδηγό τύπου roller ή όλους τους οδηγούς τύπου rings. Αν ψαρέψουμε βαθύτερα (όπου εκεί μάλλον χρειαζόμαστε μηχανάκι) ο εξοπλισμός μας πρέπει να είναι βαρύτερος, δηλαδή μεταξύ 30-50 λιμπρών, ενώ οι οδηγοί θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση full roller για ελαχιστοποίηση των τριβών της πετονιάς κατά το ανέβασμα, με μήκος καλαμιού που θα κυμαίνεται μεταξύ 1.60 έως 1.85 μέτρα. Αν δεν έχουμε ήδη κάποιο τέτοιο καλάμι, θα πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά του να έχει μεταλλική βάση και μεταλλικές δέστρες μηχανισμού. Οι πλαστικές βάσεις ή οι πλαστικές και ελαφριές δέστρες καταλήγουν πάντα στο να ραγίζουν ή να σπάνε μετά από μερικές φορές σκληρής χρήσης.

Αθάνατη καθετή
Ο μηχανισμός στην καθετή

Κατά την επιλογή του μηχανισμού σημαντικό στοιχείο αποτελεί η «σχέση εμπλοκής των γραναζιών». Η σχέση 4/1 υποδηλώνει τους ρυθμούς περιστροφής του τυμπάνου του μηχανισμού για κάθε μία περιστροφή του λεβιέ. Ετσι ένας μηχανισμός με σχέση εμπλοκής των γραναζιών 4/1 υποδηλώνει ότι για κάθε μία πλήρη στροφή του λεβιέ, το καρούλι της πετονιάς περιστρέφεται 4 φορές.
Οσο υψηλότερος επομένως είναι ο λόγος περιστροφής τόσο γρηγορότερα μαζεύουμε την πετονιά και τόσο μεγαλύτερη δύναμη πρέπει να εξασκήσουμε στον λεβιέ για να ανεβάσουμε τα ψάρια από τον βυθό. Στην προκειμένη περίπτωση προτείνουμε έναν μηχανισμό 6/1.
Τα σύνεργα

Αθάνατη καθετή
Πριν ξεκινήσετε για ψάρεμα, επισκεφτείτε ένα κατάστημα ειδών αλιείας. Εκεί μπορείτε να αγοράσετε καθετές έτοιμες, δεμένες και αρματωσιές ανταλλακτικές σε σακουλάκια ή φακελάκια για αντικατάσταση σε περίπτωση μπερδέματος ή απώλειας αγκίστρου.
Προτιμήστε πετονιές σαράντα πέντε έως εξήντα χιλιοστών διάμετρο μάνας.
Στην αρματωσιά να μην είναι δεμένα αγκίστρια μεγαλύτερα από νούμερο έξι ή επτά και μην ξεχάσετε επίσης τα βαρίδια που θα πρέπει να είναι από 200 έως 350 γραμμάρια.
Προμηθευθείτε ακόμη έναν σουγιά ή μαχαίρι κοφτερό κι ένα μυτοτσίμπιδο για να βγάζετε το αγκίστρι από το στόμα των ψαριών με μεγαλύτερη ευκολία.

Αθάνατη καθετή
Γαρίδα for ever...

Το ευκολότερο από πλευράς ανεύρεσης χρήσης και συντήρησης δόλωμα είναι η γαρίδα. Γαρίδες θα βρείτε στο ιχθυοπωλείο της περιοχής σας ή στους καταψύκτες οποιουδήποτε σούπερ μάρκετ και θα τις διατηρήσετε στο ψυγείο. Είτε καθαρισμένες είτε ακαθάριστες, θα τις πάρετε μαζί σας κατεψυγμένες για να αποψυχθούν σιγά σιγά μέχρι ν' αρχίσετε το ψάρεμα. Μην μπείτε στη διαδικασία να τις αλατίσετε. Η γαρίδα, αν και μαλακό δόλωμα στη φυσική της κατάσταση, δουλεύει θαυμάσια. Εμείς τις περισσότερες φορές τη δολώνουμε με το κέλυφος.
Προχωρώντας στη διαδικασία θα πάρετε μία, θα της αφαιρέσετε το κεφάλι, θα την ξεφλουδίσετε, θα την κόψετε κομμάτια μεγέθους περίπου όσο ένα μεγάλο φασόλι και θα δολώσετε το κομμάτι τρυπώντας από τη μια πλευρά και σπρώχνοντας τόσο ώστε να βγει το αρπάδι από την άλλη μεριά. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα αγκίστρια της αρματωσιάς μας.
Αν, πάντως, σας περισσέψει δόλωμα, ρίξτε λίγο χοντρό αλάτι και βάλτε το στην κατάψυξη. Θα διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση μέχρι το επόμενο ψάρεμα.
Μπορείτε ακόμη να προβείτε στην αγορά δολώματος από κατάστημα ειδών αλιείας, όπως καραβιδάκια, ώστε να δολώσουμε το τελευταίο αγκίστρι της αρματωσιάς αυτό που είναι πριν το βαρίδι γιατί εκεί συνήθως τσιμπάει το μεγάλο ψάρι.
Πιάνουμε το καραβιδάκι από τη μέση, γυρίζουμε από την κάτω πλευρά του και αρχίζουμε να περνάμε το αγκίστρι μας από την ουρά προς το στήθος. Μόλις φτάσουμε εκεί, τρυπάμε και βγάζουμε το αγκίστρι έξω ώστε να φαίνεται το αρπάδι. Η λύση της τσαπαροκαθετής, τέλος, είναι από τις καλύτερες, αποδοτικότερες και γρηγορότερες λύσεις.
Αγοράζουμε αρματωσιά ψιλού τσαπαρί και τη χρησιμοποιούμε πάντα δολωμένη.

Νίκος Λυμπερόπουλος


πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου