Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

26/12/2012. Αλλαγή πλάνου ! Τελευταίο ψάρεμα για το 2012

To 2012 μας αποχαιρετά με το τελευταίο ψάρεμα των megapsaradon να είναι αρκετά διαφορετικό από τα άλλα και με αρκετές συγκινήσεις. Η καθετή ξεχάστηκε και την θέση της πήρε το κυνήγι των σουπιών και των καλαμαριών.


Ο καιρός ήταν πολύ καλός όπως και οι άνεμοι. 1 μποφόρ και θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 7 βαθμούς στις 26 Δεκεμβρίου !


Αποφασίσαμε να πάρουμε μόνο ακροβάτη που μας έιχε περισσέψει από την προηγούμενη φορά (2 κουτιά) και να χρησιμοποιήσουμε τις καλαμαριέρες μας για το κυνήγι των καλαμαριών και των σουπιών. 
Χρησιμοποιώντας κατεψυγμένο λοιπόν ακροβάτη είχαμε μαι ευχάριστη έκπληξη. Μετά από πολύ καιρό λοιπόν...ήρθε στη βάρκα μας, το πρώτο ψάρι μεγαλύτερο των 30 εκ. Ένα πανέμορφο καπόνι 32 εκ. όπως φαίνεται και στην φωτογραφία ήρθε στη βάρκα μας και τα χαμόγελα πολλά.


Στη συνέχεια οι σουπιές και τα καλαμάρια έδιναν και έπαιρναν αλλά δυστηχώς δύο από τους 4 μέγαψαράδες έπρεπε να αποχωρήσουν, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, την στιγμή που οι σουπιές και τα καλαμάρια διαδέχονταν το ένα μετά το άλλο. Τελική συγκομιδή : 16 καλαμάρια, 5 σουπιές, 3 ψάρια και 3 χαμένες καλαμαριέρες !!!

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Αναζητώντας τις Σουπιές


Αναζητώντας τις Σουπιές!

Tου Θανάση Τσάγκου
Το eging αποτελεί μια δημοφιλής τεχνική ψαρέματος για τους Ιάπωνες και ήδη έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και στην χώρα μας. Το ψάρεμα της σουπιάς με αυτήν τεχνική μπορεί να γίνει διασκεδαστικό και συγχρόνως αποδοτικό αρκεί να του αφιερώσεις χρόνο και όχι απλά να συμπληρώσεις ένα ψάρεμα spinning.

Μιλώντας για το eging αναφερόμαστε σε μια τεχνική που έχει αρκετά κοινά με το spinning όπως την χρήση καλαμιών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και την χρήση τεχνητών δολωμάτων (καλαμαριερών στην περίπτωση μας) με την διαφορά ότι απευθύνεται αποκλειστικά στο ψάρεμα του καλαμαριού και της σουπιάς, Με την τεχνική αυτή μας δίνετε η ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε ένα όμορφο και ήρεμο ψάρεμα είτε μόνοι μας είτε με παρέα, με τη δεύτερη επιλογή να είναι ιδανικότερη μιας και το συγκεκριμένο ψάρεμα προσφέρει μεγάλη διασκέδαση. Εμείς θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο με τις σουπιές που αυτήν την εποχή κάνουν έντονή την παρουσία τους κοντά στην ακτή. Έτσι θα αναφερθούμε σε κάποια πράγματα που έχουμε εφαρμόσει εμείς στα ψαρέματα μας και ίσως σας φανούν χρήσιμα αφού τα αποτελέσματα μας έκαναν να κολλήσουμε στην κυριολεξία με αυτό το ενδιαφέρον ψάρεμα και πλέον να είμαστε φανατικοί! Δεν ήταν λίγες οι φόρες που κανονίζαμε να κάνουμε ένα ψάρεμα spinning και αυτό στο τέλος κατέληγε σε ατελείωτες ώρες ψαρέματος για σουπιές.


Η σουπιά (επιστημονική ονομασία sepia) ανήκει στο γένος των μαλακίων, στην τάξη των Δεκαπόδων. Τρέφεται με μικρά ψάρια και γαρίδες ενώ για να προστατευτεί από τους διάφορους κινδύνους έχει την ικανότητα να αλλάζει το χρώμα τους ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος αλλά και να εκκρίνει μελάνι. Η όραση της είναι πολύ καλή, με αποτέλεσμα να εντοπίζει την καλαμαριέρα από απόσταση ενώ η σύλληψη της γίνεται από τα δύο μεγάλα πλοκάμια που διαθέτει, όμως στην συνέχεια καρφώνετε και στα μικρότερα.



ΤΟΠΟΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ…
Τις σουπιές μπορούμε να τις συναντήσουμε κυριολεκτικά παντού όπως σε λιμάνια (εσωτερικά και εξωτερικά από αυτά), βράχια, παραλίες με αμμουδιά, βότσαλο ή φυκιάδες και γενικά όπου υπάρχει συγκέντρωση μικρόψαρων τα οποία οι σουπιές αναζητούν προκειμένου να τραφούν. Εμείς εδώ όμως θα ασχοληθούμε κυρίως με το ψάρεμα της σε λιμάνια και σε παραλίες αφού εκεί είχαμε τις περισσότερες επιτυχίες και άρα αφιερώσαμε και τον περισσότερο χρόνο των ψαρεμάτων μας. Τα ψαρέματα όλα τα κάναμε λίγο πριν το σούρουπο και αρκετά ήταν αυτά που κράτησαν το ενδιαφέρον μας αμείωτο ως τις πρώτες πρωινές ώρες, αφού οι σουπιές είχαν διάθεση για κυνήγι κατά την διάρκεια όλης της νύχτας!

 
Για όλες τις αναζητήσεις μας, επιλέξαμε συνθήκες ήρεμης θάλασσας καθώς ο καιρός δεν μας βοηθάει να έχουμε άμεση επαφή με την καλαμαρίερα και κατά συνέπεια να εκτελούμε την καλύτερη δυνατή πλεύση της μιας και ο αέρας δημιουργεί κοιλιά στο νήμα. Η τεχνική του eging στα λιμάνια αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποδοτική, δίνοντας καλά αποτελέσματα κυρίως σε λιμάνια που καθαρίζουν τα δίχτυα τους οι ψαράδες, με αποτέλεσμα να υπάρχει άφθονη τροφή για τις σουπιές. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι τα λιμάνια αυτά φιλοξενούν αρκετά κοπάδια από μικρόψαρα που συγκεντρώνονται εκεί με σκοπό να προφυλαχθούν, που και αυτά με την σειρά τους προσκαλούν τις σουπιές.

 
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι σουπιές γίνονται ορατές από εμάς τους ψαράδες, όταν εγκαταλείπουν την ασφάλεια του βυθού με σκοπό να κυνηγήσουν. Βέβαια αυτή την εικόνα θα την συναντήσουμε κυρίως σε μικρά και ρηχά σχετικά λιμάνια και ποιο σπάνια σε κάποιο μεγάλο και βαθύ λιμάνι. Όσον αφορά τις παραλίες τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά ανεξαρτήτως την σύσταση του βυθού αλλά τα ποιο αποδοτικά ψαρέματα τα κάναμε σε παραλίες που ο βυθός βάθαινε ομαλά και ήταν αμμουδερός με διάσπαρτα βράχια και πέτρες. Σε αυτούς τους βυθούς οι σουπιές έχουν την τέλεια κάλυψη ώστε να εντοπίσουν και να επιτεθούν στην συνέχεια στην λεία τους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κάποια σουπιά χτύπαγε την καλαμαριέρα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στα λίγα μόλις μέτρα από το σκάσιμο του κύματος, χωρίς εμείς να την έχουμε αντιληφθεί!

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
 
Όπως είπαμε και πριν το eging είναι μια τεχνική για την οποία έχει σχεδιαστεί απόλυτα εξειδικευμένος εξοπλισμός, με τα δικά του χαρακτηριστικά και τα δικά του τεχνητά δολώματα. Στην Ιαπωνική αγορά η ποικιλία σε καλάμια είναι μεγάλη αλλά στην χώρα μας μόλις τώρα έχουν ξεκινήσει κάποια μοντέλα να κάνουν την εμφάνιση τους. Άρα για να βρείτε ένα eging καλάμι είναι καλύτερο να απευθυνθείτε στην αγορά του εξωτερικού μέσω κάποιας παραγγελίας από το διαδίκτυο. Βέβαια θα μου πείτε ένα καλάμι spinning δεν είναι αρκετό για να ψαρέψω καλαμάρια και σουπιές; Με δεδομένο ότι πολλοί από εμάς ήδη έχουμε ξοδέψει αρκετά χρήματα για τον εξοπλισμό μας, δεν ξέρω πόσοι θα ξόδευαν κι άλλα για αυτό το ψάρεμα. Ο δικός μου εξοπλισμός για το ξεκίνημα ήταν ένα καλάμι spinning της Shimano το Speedmaster με μήκος 2.10 εκ. και casting weight 5 – 20 γρμ. με έναν μηχανισμό 2000 της Daiwa, ένας συνδυασμός που αποδείχθηκε μια χαρά για αυτό το ψάρεμα. Όμως οφείλω να ομολογήσω ότι ψαρεύοντας με ένα εξειδικευμένο για αυτήν την τεχνική καλάμι του φίλου Γιώργου, η αίσθηση ήταν διαφορετική, μιας και μπορούσα να αντιληφθώ και την παραμικρή κίνηση της καλαμαριέρας μέσα στο νερό καθώς και την επαφή της με τον βυθό! Για τους παραπάνω λόγους και με δεδομένο ότι αυτό το ψάρεμα με έχει κερδίσει πραγματικά, σκέφτομαι σοβαρά να αποκτήσω ένα καλάμι eging. Για κάθε περίπτωση όμως, θα περιγράψουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού και ο καθένας ας επιλέξει ανάλογα με τις δυνατότητες του.


- Για καλάμι θα χρειαστούμε ή ένα καλάμι κατασκευασμένο για την τεχνική του eging ή ένα καλάμι spinning το οποίο θα πρέπει να είναι μαλακό ώστε να μας βοηθήσει στα τινάγματα που θα κάνουμε στην καλαμαριέρα και να μην σκίζονται τα πλοκάμια του καλαμαριού και της σουπιάς. Το c.w. του καλαμιού μπορεί να είναι από 5 – 20 έως 10 – 30 γρμ. για να μας βολέψουν τόσο στις βολές με την καλαμαριέρα όσο και στα τινάγματα, ενώ ένας μηχανισμός της τάξεως 2000 με 2500 με χωρητικότητα 150 με 200 μέτρα νήμα διαμέτρου 10 mm είναι ιδανικός.





- Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο του εξοπλισμού μας είναι το νήμα, αφού μας βοηθάει να υπάρχει αμεσότητα ανάμεσα στην καλαμαριέρα και σε εμάς δηλαδή να αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα το χτύπημα της σουπιάς ή την επαφή της καλαμαριέρας με τον βυθό. Στην αρχή χρησιμοποίησα και πετονιά αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν το ίδιο καλά με το νήμα. Έτσι ένα νήμα ψιλό από 10mm έως 14mm είναι ιδανικό για το ψάρεμα μας, με την προσθήκη ενός κομματιού αόρατης πετονιάς για παράμαλλο.





- Η απόχη είναι απαραίτητη ιδιαίτερα σε μέρη όπως οι ντόκοι των λιμανιών και τα βράχια γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που στην προσπάθεια μας να σηκώσουμε την σουπιά στην ακτή, αυτή ξαγκιστρώνεται είτε γιατί έχει πιαστεί επιπόλαια είτε γιατί έχει αγκιστρωθεί από τα δύο μεγάλα πλοκάμια, πού είναι πιο μαλακά από τα υπόλοιπα με αποτέλεσμα να σχίζονται.


- Τέλος οι καλαμαριέρες αποτελούν το ποιο ενδιαφέρον κομμάτι του εξοπλισμού μας και είναι αυτές που θα μας δώσουν το πολυπόθητο χτύπημα από κάποια σουπιά! Καλαμαριέρες μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο σε διάφορούς τύπους αλλά αυτές που είναι πιο κατάλληλες για το ψάρεμα της σουπιάς είναι οι τύπου «γαρίδας» δηλαδή αυτές που έχουν σχήμα γαρίδας και κάτω από το κεφάλι τους διαθέτουν έρμα. Θα τις βρείτε σε πολλά μεγέθη και χρώματα αλλά όσον αφορά τα μεγέθη καλά αποτελέσματα είχαμε τόσο με μικρές όσο και με μεγάλες τέτοιες καλαμαριέρες. .




- Για τα χρώματα, η προσωπική μου επιλογή είναι καλαμαριέρες που συνδυάζουν θερμά και ψυχρά χρώματα μαζί. Μάλιστα, έφτασα σε σημείο να χρωματίζω μόνος μου τις καλαμαριέρες με τέτοια χρώματα. Βέβαια ήμουν αναγκασμένος να υποστώ τα πειράγματα των φίλων μου για αυτές τις «καλλιτεχνικές μου ανησυχίες» αλλά έπαιρνα το αίμα μου πίσω κάθε φορά που κάποια σουπιά ξεγελιόταν από τις… «δημιουργίες» μου! Βέβαια όπως καταλαβαίνετε η επιλογή μου σε χρώματα δεν έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα γενικά των χρωμάτων αλλά αποτελεί επιλογή για καθαρά λόγους… ψυχολογίας!




Η «ΤΕΧΝΗ» ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΑΣ
Οι πλεύσεις πιστεύω ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στο ψάρεμα της σουπιάς καθώς έχουμε διαπιστώσει πως εκτελώντας συγκεκριμένες πλεύσεις στην καλαμαριέρα τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα από την απλή ανάκτηση της προς την ακτή. Επίσης μπορούμε να αφήσουμε την καλαμαριέρα να βυθιστεί και να ψαρέψουμε κοντά στον βυθό που στην περίπτωση της σουπιάς δίνει πολύ καλά αποτελέσματα. Πάμε λοιπόν να περιγράψουμε τις πλεύσεις κάθε μια ξεχωριστά:

 
- Η πρώτη πλεύση είναι να αφήσουμε την καλαμαριέρα να βυθιστεί και μόλις αυτή φτάσει στον βυθό να μαζέψουμε τα μπόσικα του νήματος με το καλάμι ψηλά, να κάνουμε ένα μικρό τιναγματάκι και να αφήσουμε την καλαμαριέρα να κατέβει στον βυθό εκτελώντας πάλι την ίδια διαδικασία ως την ακτή. Με αυτή την πλεύση μπορούμε να καταλάβουμε την διαμόρφωση του βυθού και να περιορίσουμε στο ελάχιστο το χάσιμο της καλαμαριέρας από κάποιο σκάλωμα.


- Η δεύτερη πλεύση είναι να αφήσουμε την καλαμαριέρα να βυθιστεί και να κάνουμε τρία τινάγματα με το καλάμι ψηλά μαζεύοντας το νήμα στον μηχανισμό και έπειτα να της δώσουμε μπόσικα να κατέβει ξανά, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία.



- Η τρίτη πλεύση είναι απλή και γίνεται σε βυθούς χωρίς σκαλώματα και με την μύτη του καλαμιού χαμηλά. Εφόσον η καλαμαριέρα μας έχει πατώσει, αρχίζουμε με αργό ρυθμό να την φέρνουμε προς την ακτή, κάνοντας όμως στα ενδιάμεσα διαστήματα μικρές παύσεις.


- Τέλος υπάρχει μια πλεύση που την χρησιμοποιούμε όταν βλέπουμε τις σουπιές να κυνηγούν κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Εκτελώντας βολή με την καλαμαριέρα χωρίς να την αφήσουμε να βυθιστεί την φέρνουμε με μέτρια ταχύτητα και επαναλαμβανόμενα μικρά τιναγματάκια με την μύτη του καλαμιού χαμηλά κάνοντας και μικρές παύσεις κατά την διάρκεια της πλεύσης.


Αυτές είναι οι κυριότερες πλεύσεις που κάνουμε στο ψάρεμα της σουπιάς και οι οποίες μας βοηθούν πολύ να ψαρέψουμε σε άγριους βυθούς και να γλιτώσουμε τα πολλά σκαλώματα της καλαμαριέρας αφού δεν γίνεται να τα αποφύγουμε τελείως (τα σχήματα είναι από το περιοδικό “Ψαρεύω” όπου δημοσιευτήκε αυτό το άρθρο). Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο για το ψάρεμα της σουπιάς είναι πως όταν νοιώσουμε αντίσταση κάνουμε ένα δυνατό κάρφωμα αφού η σουπιά σε αντίθεση με το καλαμάρι έχει ποιο σκληρά πλοκάμια και δεν καρφώνεται γερά. Τέλος δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην καλαμαριέρα μας να δούμε πιασμένο κάποιο χταπόδι όταν αυτή ψαρεύει χαμηλά στον βυθό.


Συμπερασματικά, το eging αποτελεί μια ενδιαφέρουσα τεχνική που σίγουρα αξίζει να της αφιερώσουμε χρόνο. Και αποδοτική μπορεί να γίνει, στο ψάρεμα των σουπιών και των καλαμαριών, αλλά και να μας χαρίσει όμορφες και χαλαρωτικές στιγμές…


Το παρόν άρθρο έχει δημοσιευτεί το 2011 στο περιοδικό “Ψαρεύω”


Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Καλαμάρι

Το καλαμάρι (επιστημονική ονομασία Loligo) είναι γένος θαλάσσιων ζώων, που ανήκουν στην οικογένεια Μυοψίδες. Διαθέτει τα γενικά χαρακτηριστικά που έχουν τα Κεφαλόποδα. Υπάγεται στα μαλάκια και επίσης ανήκει στα διβράγχια και δεκάποδα. Η κύρια τροφή του είναι τα ψάρια. Κολυμπά διαρκώς και ζει σε κάποια απόσταση από τις ακτές.



Περιγραφή

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα καλαμάρια έχουν δέκα πλοκάμια γύρω από το στόμα, από τα οποία τα δύο είναι αρκετά πιο μακριά και στην άκρη τους φέρουν βεντούζες. Τις τελευταίες τις χρησιμοποιούν ως όργανα σύλληψης. Έχουν μήκος 20-50 εκατοστά. Στο πάνω μέρος του σώματος έχουν δύο μεγάλα μάτια και η όρασή τους είναι καλή. Στη ράχη διαθέτουν ένα ασβεστολιθικό όστρακο, το οποίο είναι διάφανο και εύκαμπτο. Στα πλάγια φέρουν δύο πτερύγια. Έχουν χρώμα λευκό προς το μελανί και επιφανειακά λίγο καστανό. Το δέρμα του περιέχει χρωμοφόρα κύτταρα, που του επιτρέπουν να αλλάζει χρώματα με βάση τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Επίσης, η κάτω πλευρά είναι πιο ελαφριά από την επάνω, ώστε να διαθέτει το καλαμάρι το κατάλληλο καμουφλάζ από τη λεία αλλά και από τους εχθρούς του. Έχουν τρεις καρδιές.
Το στόμα του καλαμαριού είναι εφοδιασμένο με ένα μυτερό ράμφος σαν κέρατο, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι φτιαγμένο από χιτίνη[1] και πρωτεΐνες και χρησιμοποιείται για να σκοτώνει και να σκίζει τη λεία το σε κομμάτια.[2] Φάλαινες που έχουν πιαστεί συχνά έχουν ρύγχη καλαμαριών στα στομάχια τους, καθώς το ρύγχος του καλαμαριού είναι το μόνο μέρος του ζώου που δε χωνεύεται.

Εξέλιξη

Τα καλαμάρια εξελίχθηκαν από τους προγόνους τους που ήταν μαλάκια, με τρόπο που το σώμα τους παρουσίασε μεταβολές ως προς το μέγεθος. Αυτά που ήταν πόδια των προγόνων τους άλλαξαν σε ένα σύνθετο ζευγάρι πλοκαμιών και ανεπτυγμένων οργάνων αφής. Τα μάτια τους είναι παρόμοια με τα μάτια των ασπόνδυλων. Το όστρακο των προγόνων τους χάθηκε με εξαίρεση ένα μέρος που λέγεται «στυλό» (pen).

Αναπαραγωγικό σύστημα

Το καλαμάρι γεννά αυγά την άνοιξη και τα αποθέτει στο βυθό , μέσα σε σάκους, που μοιάζουν με κορύνες. Τα νεαρά καλαμάρια τρέφονται με πλαγκτόν. Τα θηλυκά καλαμάρια έχουν διαφανή ωοθήκη.

Μέγεθος


Γιγάντιο καλαμάρι στο ενυδρείο της Μελβούρνης
Τα περισσότερα από τα καλαμάρια δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 60 εκατοστά. Ωστόσο, το γιγάντιο καλαμάρι μπορεί να φθάσει σε μήκος τα 13 μέτρα.[3] Το 2003 ανακαλύφθηκε ένα γιγάντιο καλαμάρι[4] , το είδος Mesonychoteuthis hamiltoni. Το είδος αυτό μπορεί να φτάσει τα 14 μέτρα σε μήκος και είναι το μεγαλύτερο ασπόνδυλο.[5] Έχει επίσης τα μεγαλύτερα μάτια στο ζωικό βασίλειο. Ένα ακόμα γιγάντιο καλαμάρι (Architeuthis) φωτογράφισαν Ιάπωνες επιστήμονες το 2005.[6]
Το Φεβρουάριο του 2007 πιάστηκε στα ανοικτά των ακτών της Ανταρκτικής από πλοίο της Νέας Ζηλανδίας ένα γιγάντιο καλαμάρι βάρους 495 κιλών και μήκους γύρω στα 10 μέτρα.[7]

Ως φαγητό


Τηγανητό καλαμάρι
Πολλά είδη καλαμαριών είναι δημοφιλή στη μαγειρική των χωρών του κόσμου, όπως η Νότια Κορέα, η Κίνα και χώρες της Ευρώπης. Το σώμα του μπορεί να παραγεμιστεί ολόκληρο, να κοπεί σε κομμάτια ή σε φέτες σε σχήμα δακτυλίου. Τα πλοκάμια, οι βεντούζες και το μελάνι είναι επίσης εδώδιμα. Τα μοναδικά μέρη του καλαμαριού που δεν είναι φαγώσιμα είναι το «στυλό» του και το ρύγχος του.

Άλλα είδη

Εκτός από το κοινό καλαμάρι (Τευθίς η κοινή) συναντάται και ένα μικρότερο είδος (Loligo marmara), του οποίου το μήκος φθάνει τα 30 εκατοστά. Έχει κόκκινο χρώμα και διαφανές σώμα.

πηγή : http://el.wikipedia.org

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Σουπιά

Η σουπιά (επιστημονική ονομασία sepia, ελλ. σηπία) είναι γένος μαλακίων της τάξης των Σηπιιδών Sepiida ομοταξίας των κεφαλοπόδων. Ανήκει στην τάξη των Δεκαπόδων και απαντάται στις εύκρατες και ζεστές θάλασσες. Η κύρια τροφή της είναι μικρά ψάρια αλλά και γαρίδες. Ζει σε βάθος μέχρι 100 μέτρα και αποτελεί εύγευστο μεζέ. Αλιεύεται με δίχτυα, καμάκι και με ξυλοσουπιά. Εκτός από το κρέας της, το όστρακό της χρησιμοποιείται στη χρυσοχοΐα ως καλούπι, για τη λείανση των μετάλλων πριν ελαιοχρωματιστούν και (σε σκόνη) για την παραγωγή οδοντόκρεμας. Το πλέον γνωστό είδος είναι η σηπία η φαρμακευτική.
        

Περιγραφή

Έχει σώμα ωοειδές , που περιβάλλεται από έναν μανδύα. Στο κεφάλι της έχει δύο μεγάλα μάτια σε πλευρική θέση και στο εμπρόσθιο τμήμα του κεφαλιού φέρει δέκα πλοκάμια, από τα οποία τα οκτώ έχουν μέσα τους μυζητικά νήματα και είναι μικρότερα από τα άλλα δύο. Τα μεγαλύτερα πλοκάμια συντελούν στη σύλληψη της λείας και έχουν σχήμα ροπάλου. Όταν βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας παραμένουν σε συστολή, σε αντίθεση με την αστραπιαία κίνηση που κάνουν όταν έρχεται κάποια λεία, την οποία αρπάζουν. Στο στόμα φέρει ισχυρά κεράτινα σαγόνια, που σχηματίζουν ένα είδος ράμφους και ένα εξόγκωμα με σειρές οδοντώσεων από χιτίνη. Επίσης, το σώμα της παρουσιάζει δύο μικρά ελάσματα, που λέγονται πτερύγια και με αυτά μετακινείται το μαλάκιο. Ο κοιλιακός σάκος καταλήγει σε έναν αγωγό που έχει κωνικό σχήμα και βρίσκεται στο πίσω μέρος της κοιλιάς. Ο τελευταίος κατευθύνεται προς τα μπρος και βοηθά στο να εκσφενδονίζει η σουπιά το μελάνι της προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Στον κωνικό αγωγό καταλήγουν οι εκκρίσεις από το μελανηφόρο αδένα και τα απορρίμματα του μεταβολισμού. Κάτω από το δέρμα της ράχης η σουπιά έχει το λεγόμενο σουπιοκόκαλο, όπως ονομάζεται το όστρακο του κεφαλοπόδου. Το όστρακο αυτό έχει ασβεστολιθική σύσταση και συγκρατεί ολόκληρο το σώμα, χάρη στο ωοειδές του σχήμα. Επίσης, έχει πόρους γεμάτους οξυγόνο.

Αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα

Οι σουπιές έχουν δύο βράγχια στην κοιλότητα του μανδύα τους. Με αυτά αναπνέουν. Η καρδιά τους έχει δύο κόλπους , όπου καταλήγουν τα αγγεία που προέρχονται από τα βράγχια, και μία κοιλία. Από την τελευταία διακλαδίζονται η εμπρόσθια και η οπίσθια αορτή.

Αναπαραγωγή

Γεννούν αυγά που έχουν σφαιρικό σχήμα,τα οποία αποθέτουν σε διάφορα υπολείμματα φυτών. Η διαδικασία της εναπόθεσης γίνεται σε ομάδες.

Άμυνα

Οι σουπιές διαθέτουν την ικανότητα να αλλάζουν το χρώμα τους ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Αυτό το πετυχαίνουν με τη συστολή ή διαστολή των χρωματοφόρων αδένων, που διαθέτουν στο μανδύα τους.Επίσης μπορούν να προστατευθούν εκκρίνοντας μελάνι όταν κινδυνεύουν.

πηγή : http://el.wikipedia.org

Διαμαρτυρία της Greenpeace και Ευρωπαίων παράκτιων ψαράδων στις Βρυξέλλες

Την ώρα που πραγματοποιούνται οι ετήσιες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για να οριστούν οι ποσοστώσεις αλιείας για την επόμενη χρονιά, παράκτιοι ψαράδες από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης... ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Greenpeace και απαιτούν από τους Ευρωπαίους Υπουργούς Αλιείας να μην ευνοήσουν για ακόμα μια χρονιά τα βιομηχανικά αλιευτικά σκάφη. 




Παράκτιοι ψαράδες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο μαζί με εκπροσώπους της Greenpeace, βρέθηκαν έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπου λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις. Έχοντας μαζί τους τον αλιευτικό εξοπλισμό τους, έστειλαν στους υπουργούς το μήνυμα «Δίκαιες ψαριές για τους παράκτιους ψαράδες».

Μέχρι την Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Αλιείας θα αποφασίσουν τις ποσοστώσεις αλιείας για τις ευρωπαϊκές θάλασσες και τα αντίστοιχα ποσοστά για κάθε χώρα. Οι αποφάσεις τους θα καθορίσουν αν θα συνεχιστεί η υπεραλίευση ή αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στραφεί στη βιώσιμη αλιεία, επιτρέποντας την ανανέωση των ιχθυαποθεμάτων και στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τις τοπικές κοινωνίες που βασίζονται στην αλιεία. Μέχρι σήμερα, οι ποσοστώσεις της Ε.Ε. ξεπερνούν τα όρια αλιείας που συνιστούν οι επιστήμονες
1. Τα μέλη της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίζουν επίσης σήμερα, Τρίτη, τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε. Μία τέτοια μεταρρύθμιση γίνεται κάθε δέκα χρόνια και η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία, ενώ αναμένεται ότι θα είναι οριακή2. Η Greenpeace ζητάει ως μέρος της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ μία νέα προσέγγιση στην κατανομή των ποσοστώσεων αλιείας, η οποία θα ευνοεί τους μικρούς ψαράδες που αλιεύουν με βιώσιμο τρόπο και προσφέρουν έτσι σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Παράλληλα, παράκτιοι ψαράδες από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη υιοθετήσει μία κοινή διακήρυξη4 με προτάσεις και λύσεις για την ευρωπαϊκή αλιεία, την οποία συμφώνησαν πριν ένα μήνα στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παράκτιων Αλιέων.

«Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Αλιείας πρέπει σήμερα να επιλέξουν αν θα στηρίξουν λίγα και καταστροφικά σκάφη ή τους πολλούς παράκτιους ψαράδες, εξασφαλίζοντας έτσι την επιβίωση χιλιάδων επαγγελματιών και των οικογενειών τους σε όλη την Ευρώπη, αλλά και τη ζωή στις θάλασσές μας. Είναι καιρός να περιοριστεί η καταστροφική αλιεία και να δημιουργηθούν θαλάσσια καταφύγια για την αναγέννηση των θαλασσών μας, ξεκινώντας στην Ελλάδα από τις Βόρειες Κυκλάδες», δήλωσε η Άντζελα Λάζου Dean, Υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Τα αλιευτικά σκάφη των παράκτιων ψαράδων αποτελούν το 80% του αλιευτικού δυναμικού της Ευρώπης. Ωστόσο, εδώ και δεκαετίες η πλειονότητα των ποσοστώσεων και των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευνοεί τα βιομηχανικά αλιευτικά σκάφη3 που με τη δραστηριότητά τους επιταχύνουν την εξαφάνιση των ψαριών και την περιβαλλοντική καταστροφή των θαλασσών μας.

Στην Ελλάδα, η παράκτια αλιεία είναι μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες τόσο για οικονομικούς, όσο και για κοινωνικούς λόγους. Απασχολεί δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και αποτελεί το μοναδικό μέσο βιοπορισμού για πολλές οικογένειες. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η στήριξη της παράκτιας αλιείας και η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων μπορούν να εγγυηθούν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στο σύνολό τους.

Η Greenpeace καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσαυτάρη:

· Να στηρίξει τη χάραξη μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία (Κοινή Αλιευτική Πολιτική-ΚΑΠ), η οποία θα στοχεύει στην αποτελεσματική προστασία των αλιευτικών μας πόρων μέσα από τον περιορισμό των καταστροφικών αλιευτικών μεθόδων και την προώθηση επιλεκτικών, χαμηλής έντασης, μη καταστροφικών πρακτικών.

· Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες, μετά και από τη δέσμευση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. 
πηγή :  http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Κυριακή 16-12-2012

Ημερομηνία : 16-12-2012

Καιρός : Συννεφιασμένος 6-13 C

Τοποθεσία : Αγία Τριάδα

Μegapsarades : Νικήτας και Κώστας

Δολώματα : Μαμούνι,  Ακροβάτης, Τσουτσούνι

Ψάρεμα  : από βάρκα

Φωτογραφίες 













Συγκομιδή : 23 τσέρουλες, 8 σουπιές, 5 καλαμάρια


# να σημειώσουμε ότι τα δολώματα χρησιμοποιήθηκαν περίπου σε ένα ποσοστό 10-15 %
# # οι σουπιές και τα καλαμάρια βγήκαν σε λιγότερο από 3 ώρες με μία μόνο καλαμαριέρα.
# # # ...άλλο ψάρεμα !








Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Χειμερινός ρουχισμός για ψάρεμα Τζάκετ-γάντια-παντελόνι-υποδήματα

"Άγριος καιρός μας είχε βρει εκείνη τη μέρα. Εξάρι γεμάτο, ανατολικό, κατάφατσα με ριπές από 7 και ίσως και παραπάνω μποφόρ. Κάποια στιγμή βρέθηκα με την πλάτη στην μανιασμένη θάλασσα προσπαθώντας με παγωμένα τα χέρια να δολώσω. Ξαφνικά άκουσα έναν ασυνήθιστο θόρυβο και πριν καλά καλά το καταλάβω το νερό είχε φτάσει σχεδόν μέχρι το γόνατο και έγλυφε τον διακόπτη αντεπιστροφής του μηχανισμού. Το πελαγίσιο κύμα δεν αστειευότανε. Δεν το είχαμε υπολογίσει αυτό βλέπεις όταν καρφώναμε τις βάσεις μας. Κρατήθηκα από το καλάμι, τα νερά γύρισαν από εκεί που ήρθαν και εγώ απλά ...;συνέχισα το ψάρεμα. Σταγόνα δεν είχε περάσει»
Τέλη καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου. Ποιού φθινοπώρου δηλαδή? Με τις εποχές να έχουν γίνει πια σχεδόν δύο, είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να σκάσουν οι πρώτες παγωνιές. Τα χαλαρά νυχτέρια με φουτεράκι και αθλητική φόρμα αντικαθίστανται από αρκετά πιο «δροσερά» ψαρέματα, κυρίως μέρα και με βαρύτερο ρουχισμό.
Αυτά μέχρι να μπει το καταχείμωνο όπου ορισμένοι από εμάς (οι περισσότεροι για την ακρίβεια) τρελοί και παλαβοί συνεχίζουμε ακάθεκτοι τα ψαρέματά μας με καιρικές συνθήκες που ακόμα και για εκδρομή σε χιονοδρομικό μοιάζουν ακατάλληλες. Όσοι από εσάς έχετε στήσει καλάμια σε χιονισμένη παραλία θα μας καταλαβαίνετε απόλυτα.
Σε αυτές τις συνθήκες, το μπουφανάκι που κάποτε ήτανε το «καλό» μας και τώρα παραμένει παροπλισμένο σε μια ντουλάπα είναι άκρως ανεπαρκές. Εάν λοιπόν στόχος μας είναι η αδιάκοπη ενασχόληση με το ψάρεμα και κατά τους χειμερινούς μήνες θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά την αγορά κάποιου εξειδικευμένου ρουχισμού ο οποίος δεν θα κάνει απαραίτητα τη διαφορά στην ψαριά αλλά σίγουρα θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία της υγείας μας και θα μας επιτρέψει να αντλήσουμε και την τελευταία σταγόνα απόλαυσης από την επαφή μας με το υγρό στοιχείο.
ΓΙΑΤΙ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ» ΡΟΥΧΙΣΜΟ?
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζουμε πριν αποφασίσουμε το είδος του ρουχισμού που θα διαλέξουμε είναι το τι ψάρεμα κάνουμε και αυτό διότι η κάθε τεχνική έχει τις απαιτήσεις της. Άλλες απαιτήσεις έχουν τα χαλαρά ψαρέματα casting σε λιμάνι, άλλες το rock fishing και άλλες το surfcasting. Άλλοι θα χρειαστεί να περπατήσουμε εκατοντάδες μέτρα φορτωμένοι για να βρούμε το ψαροτόπι μας και άλλοι θα στήσουμε δίπλα στο αυτοκίνητό μας. Άλλοι από εμάς ρίχνουμε τις αρματωσιές μας στο νερό και περιμένουμε να τσιμπήσει απολαμβάνοντας έναν ζεστό καφέ και άλλοι τρέχουμε ασύχαστοι από καλάμι σε καλάμι.
Επίσης, η κάθε περιοχή έχει τις δικές τις απαιτήσεις σύμφωνα με την γεωγραφία της και τα τοπικά μετεωρολογικά χαρακτηριστικά. Άλλο χειμερινό ρουχισμό χρειάζεται ο Μακεδόνας και άλλον ο Κρητικός ψαράς αφού οι μέσες θερμοκρασίες των περιοχών αυτών παρουσιάζουν σημαντική διαφορά. Σε κάποια περιοχή οι βροχοπτώσεις μπορεί να είναι συχνές και έντονες και σε άλλη σπάνιες.
Μιλώντας για εξειδικευμένα αλιευτικά ρούχα αναφερόμαστε κυρίως στο τζάκετ και στο παντελόνι μας και το γιατί θα το αναφέρουμε παρακάτω. Θεωρητικά, μπορούμε να βρούμε τεράστια ποικιλία ειδών ρουχισμού σε καταστήματα outdoor που τα τελευταία χρόνια όλο και πληθαίνουν. Για ποιο λόγο λοιπόν θα χρειαστούμε κάποιο «ψαρευτικό» μπουφάν ή παντελόνι?
Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε την «κατάρα» της θάλασσας η οποία θα μας ακολουθήσει ακόμα και όταν γυρίσουμε στη ζεστασιά του σπιτιού. Η κατάρα αυτή ακούει στο όνομα αρμύρα. Είναι κρίμα να δώσουμε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για ένα τζάκετ το οποίο «θα το χρησιμοποιούμε και για εκδρομούλες άμα λάχει να 'ούμε» και μετά από λίγες εξορμήσεις να διαπιστώσουμε ότι τυχών μεταλλικά στοιχεία του έχουν οξειδωθεί. Ο ψαρευτικός ρουχισμός - τουλάχιστον ο αξιόλογος - έχει σαν δεδομένη την καταστροφική δράση της αρμύρας οπότε τα μεταλλικά παρελκόμενα ή είναι ανύπαρκτα ή είναι επιλεγμένα ώστε να αντέχουν στις ανάλογες αλλοιώσεις.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτήσεις του χόμπι μας. Έτσι πολλοί κατασκευαστές σχεδιάζουν τα προϊόντα τους ούτως ώστε:
1.Να αποφεύγονται μπερδέματα της πετονιάς με τα ρούχα μας κατά τις βολές μας με π.χ. προεξοχές στα μανίκια, με κορδόνια που κρέμονται άσκοπα κ.λ.π. κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τον λοιπό εξοπλισμό μας αφού στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε ένα «απλό» crack off ή στην χειρότερη ακόμα και σπάσιμο του καλαμιού ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος του τραυματισμού είτε για εμάς, είτε για παρακείμενους ψαράδες.
2.Να διευκολύνονται οι κινήσεις μας κατά τη διάρκεια των βολών ή λεβαρίσματος του ψαριού. Πολλά τζάκετ για παράδειγμα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε ο κορμός τους να κινείται ελάχιστα όταν σηκώνουμε τα χέρια μας.
3.Να επιτρέπουν άνετα την μεταφορά, προσαρμογή και χρήση των διαφόρων από τα παρελκόμενα που χρησιμοποιούμε όπως π.χ. φακό κεφαλής, κοφτάκια, αρματωσιές κ.λ.π.
Για τους παραπάνω βασικούς λόγους, πολλές εταιρίες, τις περισσότερες φορές σε συνεργασία με ψαράδες, εξελίσσουν εδώ και χρόνια τον ψαρευτικό τους ρουχισμό έχοντας φτάσει σήμερα σε πολύ αξιόλογα επίπεδα παρέχοντας μέγιστη ασφάλεια και άνεση κατά την αγαπημένη μας ασχολία.
COOL ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ HOT ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ
Η αγορά ειδών αλιείας έχει κατακλυστεί από λογής λογής είδη ρουχισμού. Πέρα από υλικά και τεχνικές προδιαγραφές υπάρχουν μερικοί χρυσοί κανόνες οι οποίοι θα μας οδηγήσουν στην επιλογή των επιμέρους κομματιών τα οποία θα αποτελέσουν την πολεμική μας περιβολή.
1.Το σοφό κρεμμύδι
Στον ρουχισμό μας διακρίνουμε ορισμένα στρώματα τα βασικότερα εκ των οποίων είναι:
" Το εσωτερικό στρώμα που περιλαμβάνει τα ρούχα εκείνα που έρχονται σε επαφή με το σώμα μας
" Τα μεσαία στρώματα τα οποία είναι συνήθως 2.
" Το εξωτερικό στρώμα (τζάκετ-παντελόνι-υποδήματα κ.λ.π.)
Το καθένα από αυτά παίζει τον δικό του ρόλο αλλά ο χρυσός κανόνας είναι: όσα περισσότερα στρώματα τόσο το καλύτερο
Η χρήση πολλών στρωμάτων ρουχισμού βοηθά σημαντικά στο να αποφεύγεται η διαρροή ζεστού αέρα ο οποίος βρίσκεται μεταξύ τους αλλά και στην πιο σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Τι εννοούμε λέγοντας ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος? Μα φυσικά ότι προσθέτοντας ή αφαιρώντας στρώματα μπορούμε να ακολουθήσουμε τις αλλαγές της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας. Άλλη θερμοκρασία επικρατεί κατά το στήσιμο των καλαμιών μας στις 7:00 τα ξημερώματα και άλλη την ίδια μέρα τις 12:00 το μεσημέρι με ντάλα ήλιο.
Για τον ίδιο λόγο καλό θα είναι να αποφύγουμε τις μονοκόματες φόρμες ψαρέματος που κυκλοφορούν. Μπορεί - θεωρητικά - να απομονώνουν καλύτερα από τον αέρα και την βροχή λόγω μείωσης των σημείων επαφής με το περιβάλλον αλλά σε περίπτωση σημαντικών μεταβολών θερμοκρασίας η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος είναι προβληματική.
2.Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι
Το μεγαλύτερο ποσοστό θερμοκρασίας χάνεται από το κεφάλι. Ο οργανισμός μας θα στερήσει τη θερμότητα από οποιοδήποτε άλλο σημείο για να προστατεύσει αυτό το σημαντικό μέρος του. Έτσι αποτελεί αξίωμα το: προστατεύουμε το κεφάλι και τον λαιμό μας όσο καλύτερα μπορούμε.
3.Μένουμε Ελλάδα-Ψαρεύουμε Ελλάδα
Πολλά από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά απευθύνονται σε άλλες χώρες μακρινές κι ονειρεμένες και άλλα ψαρέματα. Ένα τζάκετ που είναι φτιαγμένο για ice fishing σε κάποια Σκανδιναβική χώρα είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα στο να βγάλουμε τη μπέμπελη.
4.Ο μεγάλος εχθρός Νο 1
Δεν είναι άλλος από την υγρασία. Τόσο από την εισερχόμενη (βροχή π.χ.) όσο και από την εξερχόμενη (ιδρώτας). Γι' αυτό και πρέπει να μένουμε στεγνοί για να είμαστε ζεστοί.
5.Ο μεγάλος εχθρός Νο 2
Ο αέρας. Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε εξερχόμενο και εισερχόμενο αέρα. Ο πρώτος μόνο κακός δεν είναι. Βρίσκεται ανάμεσα από τα στρώματα των ρούχων μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί. Ο εισερχόμενος είναι ο κρύος αέρας της ατμόσφαιρας. Για τον λόγο αυτό τα ρούχα μας θα πρέπει να σφραγίζουν κατά το δυνατόν τα σημεία εκείνα όπου υπάρχει μεγάλη ανταλλαγή αερίων όπως ο λαιμός, τα μανίκια, τα μπατζάκια και το κενό ανάμεσα στο μπουφάν και στο παντελόνι μας.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΥΛΙΚΑ
Τεράστιο κεφάλαιο αφού αν εξαιρέσουμε τα βαμβακερά και μάλλινα ρούχα θα βρεθούμε σε μια πολύ μεγάλη γκάμα συνθετικών υλικών με διαφορές τόσο στη σύνθεση όσο και στην πλέξη. Για τον λόγο αυτό και για να μην εισέλθουμε σε κουραστικές λεπτομέρειες θα αναφέρουμε συνοπτικά ορισμένα χρήσιμα πράγματα.
Αρχικά θα αναφερθούμε στο βαμβάκι απλά και μόνο για να το εξαιρέσουμε από τις περισσότερες επιλογές μας και αυτό γιατί προσλαμβάνει γρήγορα και κατακρατά υγρασία ενώ υγρό δεν ζεσταίνει τον οργανισμό μας.
Το μαλλί από την άλλη είναι και αυτό φυσικό υλικό όπως και το βαμβάκι αλλά ακόμα και υγρό έχει την ιδιότητα να ζεσταίνει το σώμα. Ανάλογα με την πλέξη του ένα μάλλινο ρούχο μπορεί να είναι αρκετά ζεστό γι' αυτό προσέχουμε πάρα πολύ τα υπόλοιπα στρώματα με τα οποία θα το συνδυάσουμε.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα συνθετικά υφάσματα διαθέτουν πολύ μεγάλη ποικιλία ανάλογα με τις ανάγκες μας και είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μάχη μας με τις καιρικές συνθήκες. Ειδικότερα τα ισοθερμικά εσώρουχα και οι μεμβράνες των πιο τεχνικών τζάκετ και παντελονιών διαθέτουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για την πολύωρη παραμονή μας σε αφιλόξενα περιβάλλοντα.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΟΥΣΙΑ
Αφού αναφέραμε ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πριν ξεχυθούμε στα καταστήματα θα αναφερθούμε σε αυτά καθ' αυτά τα ρούχα στη συνέχεια θα αναλύσουμε τα σημαντικότερα επιμέρους είδη ρουχισμού που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη για τη σύνταξη του ...;.προϋπολογισμού μας.
1. Εσώρουχα
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα ισοθερμικό μπλουζάκι είναι αρκετό. Θα πρέπει να κάνει καλή επαφή με το σώμα χωρίς όμως να είναι πολύ σφιχτό για να μην εμποδίζει τις κινήσεις μας ή να μας δημιουργεί αίσθημα δυσφορίας. Ανάλογα με το πόσο κινητικοί είμαστε στα ψαρέματά μας ή τις συνθήκες που συνήθως ψαρεύουμε υπάρχουν και διακυμάνσεις στο πάχος τους και φυσικά στο πόσο ζεσταίνουν. Για αρκετά δυσμενείς συνθήκες μια αντίστοιχη σκελέα βοηθά αρκετά την κατάσταση.
Είναι πανάλαφρα και αφήνουν την υγρασία να περάσει από μέσα τους με αποτέλεσμα να μας κρατάνε στεγνούς και ζεστούς
Καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα βαμβακερά γιατί όπως αναφέραμε παραπάνω έχουν την τάση να κρατάνε πολύ υγρασία καθώς και τα μάλλινα γιατί μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.
Στα εσώρουχα θα συμπεριλάβουμε και τις κάλτσες για τις οποίες δεν έχουμε να πούμε και πολλά. Στο εμπόριο υπάρχουν άπειρες επιλογές τόσο ισοθερμικών καλτσών όσο και μάλλινων οι οποίες κάνουν άριστα την δουλειά μας. Εάν θα της χρησιμοποιήσουμε με γαλότσες θα πρέπει να έχουν μεγάλο μήκος και να φτάνουν περίπου μέχρι το γόνατο. Προσέχουμε μόνο να μην μας σφίγγουν για να μην εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος.
2. Ρούχα μεσαίου στρώματος
Οι μπλούζες και οι ζακέτες από μαλλί ή fleece έχουν την τιμητική τους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάλλιστα ρούχα από την υφιστάμενη ...;γκαρνταρόμπα μας αρκεί να προσέξουμε να διαθέτουν ψηλό γιακά ή να είναι τύπου ζιβάγκο για να προστατεύουν τον λαιμό μας αλλά και για να κρατάνε το ζεστό αέρα εκεί που πρέπει όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Ακόμα καλύτερα εάν διαθέτουν και φερμουάρ στην περιοχή του λαιμού για εξαερισμό όταν αυτό είναι απαραίτητο. Τα ρούχα αυτά θα πρέπει να είναι άνετα για να μην εμποδίζουν τις κινήσεις μας.
Όσον αφορά το fleece που είναι τεχνικό ρούχο, προσέχουμε να μην επιλέξουμε αντιανεμικά fleece γιατί δεν διαπνέουν καθόλου. Τα fleece διαθέτουν βαθμολόγηση ανάλογα με την πυκνότητα του υλικού, κάτι που μας βοηθά να διαλέξουμε τον κατάλληλο βαθμό ανάλογα και με τα υπόλοιπα ρούχα που θα τα συνδυάσουμε.
3. Εξωτερικό στρώμα
Εδώ βρίσκεται όλο το ζουμί γιατί τα ρούχα αυτά βρίσκονται σε άμεση επαφή με την ατμόσφαιρα και αποτελούν το βασικότερο στρώμα προστασίας μας από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
"Τζάκετ
Εδώ διακρίνουμε δύο ειδών πανωφόρια. Τα κλασσικά τζάκετ με το φερμουάρ να πιάνει όλο το μήκος τους και τα smock τα οποία διαθέτουν ένα μικρού μήκους φερμουάρ από το λαιμό έως περίπου το στέρνο. Τα πρώτα έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να ανοίξουμε το φερμουάρ τους όταν ζεσταθούμε πολύ. Τα καλύτερα από αυτά πέρα από το φερμουάρ διαθέτουν διπλό κλείσιμο με Velcro προκειμένου να εμποδίσουν αέρα και βροχή να εισέλθει στο εσωτερικό. Στον αντίποδα τα smock παρέχουν πιο ικανοποιητική προστασία τόσο από βροχή όσο και από τον αέρα αλλά εάν ζεσταθούμε η πλήρης αφαίρεσή τους είναι μονόδρομος.
Οποιονδήποτε όμως τύπο τζάκετ να διαλέξουμε προσέχουμε τα παρακάτω:
1.Να έχει ικανοποιητικό ύψος και απαραίτητα να φτάνει κάτω από τη μέση μας ακόμα και αν είμαστε σκυμμένοι.
2.Να διαθέτει ψηλό γιακά που να φτάνει τουλάχιστον μέχρι το σαγόνι για προστασία του λαιμού και για μόνωση ο οποίος θα πρέπει να ρυθμίζεται για να μπορέσουμε να τον σφίγγουμε όσο χρειάζεται στον λαιμό μας για να προστατευθούμε.
3.Να διαθέτει ενσωματωμένη και ποτέ αφαιρούμενη κουκούλα για πλήρη αδιαβροχοποίηση η οποία θα πρέπει να επιτρέπει τη χρήση φακού κεφαλής αλλά και να διαθέτει αρκετή ορατότητα.
4.Να διαθέτει μανίκια με στένωμα από λάστιχο, neoprene ή velcro στους καρπούς για προστασία από τον αέρα.
5.Να είναι αρκετά άνετο ώστε να διευκολύνει τις κινήσεις μας.
6.Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε κλασσικό παντελόνι και όχι σαλοπέτες θα πρέπει να διαθέτει ρυθμιζόμενο λάστιχο στη μέση για να εμποδίζει τον αέρα να περάσει.
7.Εάν τα ψαρέματά μας περιλαμβάνουν αρκετές ώρες παραμονής σε βροχή θα πρέπει να αναζητήσουμε τζάκετ θερμοκολλημένες ραφές που προσφέρουν την μέγιστη αδιαβροχοποίηση.
Στα επιπλέον χαρακτηριστικά που θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε συγκαταλέγονται οι εξωτερικές θερμαντικές τσέπες, η ενίσχυση των αγκώνων με κάποιο υλικό όπως π.χ. neoprene ή ακόμα και υποδοχές για το κρέμασμα εργαλείων όπως νυχοκόπτης, ψαλιδάκι ή απαγκιστρωτής.
Αναφορικά με τα υλικά κατασκευής αναφερόμαστε σε συνθετικά υφάσματα τα οποία χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες. Τα απλά αδιάβροχα συνθετικά υφάσματα και τις μεμβράνες.
Θα σταθούμε βασικά στις μεμβράνες γιατί έχουν και το περισσότερο ενδιαφέρον. Λέγοντας μεμβράνες εννοούμε υφάσματα στα οποία η φύση του υλικού τους έχει την εξής ιδιότητα: επιτρέπει στα μικρά μόρια της υγρασίας να περνά από μέσα τους αλλά απωθεί τα σταγονίδια της βροχής και της ατμοσφαιρικής υγρασίας με αποτέλεσμα να κρατάνε το σώμα κατά το δυνατόν στεγνό και ζεστό. Επιπροσθέτως, πολλές από αυτές είναι εμποτισμένες με ουσίες αδιαβροχοποίησης οι οποίες φυσικά θα πρέπει να ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν σπρέι αδιαβροχοποίησης που προτείνουν οι κατασκευαστές των ρούχων αυτών. Οι μεμβράνες αποτελούν την καλύτερη λύση όμως στην περίπτωση αυτή ανεβαίνουμε αρκετά σε χρήμα.
Για να μην σας τρομάζουμε όμως θα σας υπενθυμίσουμε ότι αναφερόμαστε σε ψάρεμα και όχι σε πολύωρο περπάτημα σε κορυφογραμμές. Αυτό σημαίνει ότι με μια συνολική σωστή επιλογή ρουχισμού μπορούμε να επιτύχουμε ένα αποδεκτό αποτέλεσμα χωρίς να ξοδέψουμε μια περιουσία.
"Παντελόνι.
Εάν μιλάμε καθαρά για ψαράδικο παντελόνι τότε μιλάμε για σαλοπέτες. Οι σαλοπέτες φτάνουν ψηλά μέχρι το στέρνο μας και διαθέτουν τιράντες για τη σωστή στήριξή τους στο σώμα. Θα πρέπει οπωσδήποτε τα μπατζάκια τους να εφαρμόζουν καλά είτε στην γαλότσα μας είτε στο μποτάκι για να μην επιτρέπουν τον αέρα και το νερό να εισέλθει. Κάτι αντίστοιχο και με τα μανίκια του μπουφάν μας δηλαδή.
Ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες είναι τυχών ενισχύσεις στα γόνατα-αγκώνες και στα «μαλακά» μέρη μας που υπόκεινται στις μεγαλύτερες φθορές.
Αναφορικά με τα υλικά ισχύει ότι αναφέρθηκε και για τα τζάκετ.
"Παπούτσια
Εάν μιλάμε για ψάρεμα από παραλία τότε οι γαλότσες είναι μονόδρομος. Προτιμούμε αυτές με επένδυση neoprene αλλά αν δεν μας φτάνει ο κορβανάς προσέχουμε να διαθέτουν οποιοδήποτε είδος επένδυσης για το κρύο. Φυσικά όσο πιο ελαφριές τόσο το καλύτερο. Οι ψηλές που φτάνουν μέχρι το πάνω μέρος της γάμπας προσφέρουν και μεγαλύτερη προστασία.
Μια καλή λύση αποτελεί η αγορά μιας οποιασδήποτε φθηνής γαλότσας σε συνδυασμό με κάλτσες Neoprene.
Εάν είμαστε φανατικοί του rock fishing τότε ένα ζευγάρι μποτάκια είναι απολύτως απαραίτητο. Θα πρέπει να πιάνουν πολύ καλά τον αστράγαλο για να προστατεύουν από τραυματισμούς και να διαθέτουν άριστη σόλα για αποφυγή γλιστρημάτων.
Για καλύτερη προστασία από το νερό πολλά από αυτά διαθέτουν επένδυση από καουτσούκ σε όλο το σώμα τους εκτός από το σημείο που βρίσκεται από τον αστράγαλο και πάνω.
"Γάντια
Συνήθως αυτά είναι κατασκευασμένα από Neoprene και διαθέτουν σχισμές σε αντίχειρα, δείκτη και μέσο για να μπορούμε να δολώσουμε ή να κάνουμε κάποια άλλη εργασία που να απαιτεί λεπτομέρεια. Στην πράξη όμως όλοι ξέουμε ότι εάν δεν βγουν από το χέρι δουλειά δεν γίνεται οπότε η προστασία τους περιορίζεται κατά την προσμονή του τσιμπήματος.
"Σκούφος
Ένας απλός μάλλινος σκούφος μπορεί να κάνει πολύ καλή δουλειά αφού σε δύσκολες περιπτώσεις ακόμα και χωρίς βροχή μπορούμε κάλλιστα να σηκώσουμε και το ...;πανί (κουκούλα)
Για πιο σκληροπυρηνικές καταστάσεις, για ψαράδες κομάντα, υπάρχουν και τα λεγόμενα full face.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Παραπάνω προσπαθήσαμε να σας αναφέρουμε μερικά βασικά πράγματα για την επιλογή του ρουχισμού σας. Δυστυχώς μακρηγορήσαμε κάτι το οποίο όμως κρίνεται αναγκαίο από τη στιγμή που ειδικοί κανόνες δεν υπάρχουν αφού ο καθένας μας έχει τις δικές του ιδιαίτερες συνήθειες και απαιτήσεις. Για ακόμα μια φορά θα αναφέρουμε ότι είμαστε ψαράδες και όχι σπηλαιολόγοι ούτε αλπινιστές οπότε ακόμα και αν δεν διαθέτουμε γερό πορτοφόλι, μπορούμε - με ορισμένες παραδοχές πάντα - να φτιάξουμε σιγά σιγά ένα σετ ρουχισμού που θα το ευχαριστηθούμε για χρόνια.
ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ
Έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι ένα εξειδικευμένο σετ ρουχισμού μια φορά το αγοράζουμε και ο σκοπός του είναι πρωτίστως η προστασία της υγείας μας. Γι' αυτό καλό θα είναι να μην τσιγκουνευτούμε.
Τα συνθετικά ρούχα είτε είναι μεμβράνες είτε fleece είτε ισοθερμικά μπλουζάκια προσφέρουν την μέγιστη προστασία με την προϋπόθεση ότι συντηρούνται σωστά. Και όταν λέμε συντήρηση σε ρούχο εννοούμε βασικά το καθάρισμα. Τα ρούχα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής τόσο λόγο της περίπλοκης πλέξης που διαθέτουν όσο και λόγω των τυχών υγρών αδιαβροχοποίησης που μπορεί να διαθέτουν. Γι' αυτό προσέχουμε και τηρούμε ευλαβικά τις οδηγίες καθαρίσματος που προτείνει ο κατασκευαστής.
Στην αγορά κυκλοφορούν ορισμένες στολές ψαρέματος οι οποίες μοιάζουν θωρακισμένες και πραγματικά εντυπωσιάζουν δίνοντας την αίσθηση της μέγιστης προστασίας. Και λογικό είναι αφού μιλάμε για flotation suits ή στολές επίπλευσης κατά το Ελληνικότερον. Αυτές είναι στολές που αναφέρονται σε ψάρεμα από βάρκα επιτρέποντας την επίπλευση και την διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος για κάποιο χρονικό διάστημα εάν κάποιος βρεθεί στο νερό. Έχουν πολύ μεγάλο βάρος, είναι πολύ άβολες και δεν πρέπει να τις συγχέουμε με τις στολές ψαρέματος από την ακτή. Προσοχή λοιπόν.
Από τη στιγμή που αγοράζουμε αδιάβροχο τζάκετ προσέχουμε πάρα πολύ να μην καρφώσουμε το Yo-Yo μας επάνω γιατί σε 5-10 ψαρέματα θα έχουμε κάνει το ρούχο μας σουρωτήρι. Τα τοποθετούμε ή σε κάποιο ειδικό σημείο του τζάκετ ή εάν αυτό δεν υπάρχει σε κάποια τσέπη μας.
Στην παραλία δεν χρειάζεται να είμαστε τρέντι. Διαλέγουμε σκούρα ρούχα γιατί αυτά «τραβάνε» και περισσότερη ηλιακή ενέργεια ενώ «κρύβουν» τα ζουμιά και τα αίματα από τα δολώματά μας βοηθώντας ώστε να μην θυμίζουμε τον σχιζοφρενή με το καλάμι.
Πίνακας
Ο δείκτης ψυχρότητας (wind chill factor) αναφέρεται στη θερμοκρασία που αισθάνεται κάποιος όταν επικρατεί αέρας, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει καμία σχέση με αυτή που καταγράφουν τα θερμόμετρα αφού είναι από λίγο έως αρκετά χαμηλότερη.
Όπως θα παρατηρήσετε στον παρακάτω πίνακα ακόμα και άνεμοι κάτω από 3 ή 4 μποφόρ «ρίχνουν» αισθητά την θερμοκρασία που αισθανόμαστε. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας επιλογής εξοπλισμού για να έχουμε εκ των προτέρων μια πραγματική εικόνα για τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε.
πηγή : http://fishingmania.pblogs.gr